Nieuw VacciCheck

Nieuw! VacciCheck: vaccinatie op maat van jouw hond!

Wij vinden het onze taak om te waken over de gezondheid van jouw hond en daarom bieden we op aanbeveling van de WSAVA Vaccination Guidelines aan om de vaccinatiestatus van je hond te bepalen.

Zijn er voldoende antistoffen aanwezig tegen kattenziekte (CPV), hondenziekte (CDV) en besmettelijke leverziekte type 1 en 2 (CAV), dan heeft je hond hiervoor dit jaar geen enting nodig.

De vaccinatie tegen 4 stammen van rattenziekte (= leptospirose of Ziekte van Weihl) blijft wel jaarlijks noodzakelijk en kan van levensbelang zijn voor mens én dier. Ook vaccins tegen kennelhoest (hondenschool/pension) en ziekte van Lyme (teken) moeten jaarlijks herhaald worden. Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is wettelijk verplicht als je de grens oversteekt en moet elke 3 jaar herhaald worden.

Wat?

De VacciCheck is een bloedtest die in één druppel bloed de antistoffen bepaalt voor de besmettelijke en gevaarlijke ziekten katten ziekte (CPV), hondenziekte (CDV) en hepatitis type 1 en 2 (CAV). Voor deze test hoeft je hond niet nuchter te zijn.

Waarom?

Overvaccineren heeft geen zin en kan in bepaalde gevallen schadelijk zijn. Te weinig of niet vaccineren kan levensgevaarlijk zijn. Het beste is vaccineren op maat van jouw hond: heeft jouw hond voldoende antistoffen dan heeft hij dit jaar geen inenting nodig tegen de geteste ziekten. Wist je dat de huidige vaccins voor kattenziekte, hondenziekte en besmettelijke hepatitis bij de meeste honden een bescherming geven tot wel 3 jaar en soms langer?

Waar?

Bij dierenartsencentrum Assist kan je na afspraak terecht voor een snelle en accurate antistoffenbepaling.

Wie?

  • Alle honden: om te weten of de vaccinatie voldoende antistoffen heeft opgewekt om hen te beschermen en om overvaccinatie te vermijden
  • Pups: 4 weken na hun laatste vaccinatie, om te checken of ze voldoende antistoffen opgebouwd hebben en beschermd zijn. Indien onbeschermd hebben ze een extra enting nodig, indien beschermd hoeft de vaccinatie voor CPV, CDV en CAV pas na 3 jaar herhaald te worden
  • Zieke dieren, oude dieren of dieren die bepaalde medicatie krijgen: bijvoorbeeld allergiepatiënten die prednisolone krijgen of dieren met een auto-immuunziekte. Bij deze dieren wordt overvaccinatie zeker afgeraden, maar blijft een goede bescherming wel belangrijk
  • Honden die eerder een overgevoeligheidsreactie gedaan hebben na vaccinatie
  • Dieren met een onbekende vaccinatiestatus: bijvoorbeeld asielhonden
  • Jonge pups: om de ideale moment voor hun eerste enting te bepalen. Dit heeft te maken met de antistoffen die ze van hun moeder hebben meegekregen

Wanneer?

  • Elke dag, na afspraak: als je vooraf meldt dat je een VacciCheck wil laten doen, dan kunnen wij tijdig met de voorbereiding starten (duurt 1 à 2 uur). De test zelf duurt ongeveer 25 minuten. Je kan wachten op het resultaat en je hond indien nodig laten vaccineren als de resultaten bekend zijn.
  • Tegen een voordeeltarief verzamelen we de eerste week van elke maand (“VacciCheck-week”) bloedstalen die op vrijdagnamiddag geanalyseerd worden. Je kan de bloedname laten doen terwijl je hond zijn jaarlijkse gezondheidscheck krijgt en eventuele andere jaarlijkse entingen zoals rattenziekte, kennelhoest of Lyme. Op vrijdagavond word je opgebeld met de resultaten van de VacciCheck. Blijkt dat je hond een enting nodig heeft voor hondenziekte, kattenziekte of hepatitis, dan maken we een nieuwe afspraak en betaal je enkel nog het vaccin.