DAC-ASsist | Op vakantie met je hond naar het Zuiden? Opgelet voor Leishmania! Deel 1
16482
single,single-post,postid-16482,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Op vakantie met je hond naar het Zuiden? Opgelet voor Leishmania! Deel 1

06 Jun Op vakantie met je hond naar het Zuiden? Opgelet voor Leishmania! Deel 1

Wat is leishmania?

Leishmania is een ééncellige parasiet (Leishmania donovani) die overgedragen wordt door zandvliegjes. Deze zandvliegjes komen voor rond de Middellandse Zee en in waterrijke gebieden. Ze zijn bij zonsopgang en zonsondergang actief.zandvlieg

Parasieten nestelen zich in de bloedcellen en migreren via deze weg naar de organen waar ze zich inkapselen.

Het ziektebeeld is afhankelijk van welke organen aangetast zijn, het stadium van de ziekte en de individuele afweer van het dier. Het verloop kan dus zeer sterk verschillen van hond tot hond. Een besmetting met Leishmania kan een dodelijke afloop hebben en honden die besmet zijn blijven dit meestal ook voor het hele leven want het is vrijwel onmogelijk de parasiet volledig weg te krijgen.

Het is dus zeer belangrijk om preventief te behandelen! Dit kan door een pipet of een band die een afwerend effect heeft op de zandvlieg, gecombineerd met een vaccinatie met Canileish®.

Het Canileish vaccin moet het eerste jaar 3x gezet worden met 3 weken tussen. Bescherming wordt pas verzekerd vanaf 4 weken na het laatste spuitje. Start dus minimaal 10 weken voor vertrek naar het Zuiden. Het vaccin moet jaarlijks herhaald worden (1 spuit per jaar).

Voor meer informatie kan je altijd aan onze balie of bij een van onze dierenartsen terecht.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.