FAQ

  • Je kan een afspraak maken aan de balie, online of door te bellen naar 089 ‑ 657 913.

    Wij werken enkel nog op afspraak om de wachttijd en het contact met andere dieren tot een minimum te beperken. Op die manier proberen we stress bij mens en dier te verminderen.

    Dringende gevallen krijgen uiteraard voorrang. We vragen om ons steeds telefonisch te verwittigen als je wil komen of onderweg bent met een spoedgeval. Dat geeft ons de tijd om de nodige voorzorgen te nemen.

    1. Kijk eerst dichtbij huis en vergeet kelders, garages, tuinhuisjes niet. Doorzoek daarna de omgeving en zorg ervoor dat er iemand thuis is om je dier op te vangen of zorg dat hij binnen kan.
    2. Informeer of de buren jouw dier gezien of binnengelaten hebben. Vraag hen om mee uit te kijken.

    3. Neem contact op met het dierenasiel (Genk: 089 ‑ 357 009).

    4. Verwittig de dierenartsen in de buurt.

    5. Verwittig de plaatselijke politie.

    6. Je kan je dier als vermist opgeven via verschillende websites o.a. http://www.binnenbeest.be en www.dierenasielgenk.be

    7. Hang een briefje met een foto op bij de plaatselijke handelaars.

    Opmerking: dankzij de chip kan je huisdier herkend worden als hij gevonden wordt. Vergeet daarom ook niet om wijzigingen van adres of telefoonnummer door te geven aan de bevoegde instanties (DogID voor honden, CatID voor katten).

    1. Als je huisdier gechipt is, dan moeten de bevoegde instanties verwittigd worden. Dit kan voor honden zeer eenvoudig door de witte kaart, die je opgestuurd hebt gekregen bij de registratie, in te vullen en te verzenden naar het adres dat erop vermeld staat. Ben je de kaart kwijt, dan neem je best contact op met DogID: +32 (0)2 333 92 22 of met jouw dierenarts. Voor katten geregistreerd bij CatID, kan je zelf de gegevens aanpassen met je pas en kaartlezer op de website www.catid.be of je kan contact opnemen met je dierenarts.
    2. Geef je gegevens ook door aan onze balie, per mail of telefoon, zodat we de oproep voor de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie naar je nieuwe adres kunnen sturen.

    3. Verhuizen gaat vaak gepaard met stress bij jezelf, maar ook bij je huisdier. Je kan bij ons terecht voor tips en hulpmiddeltjes om de verhuis en de aanpassing aan de nieuwe thuis zo vlot mogelijk te laten gebeuren.

  • Je kan tegenwoordig je hond, kat of konijn laten verzekeren en hebt de keuze uit verschillende verzekeringen.

    Let bij de keuze van de verzekering op de forfait: dit is het bedrag dat je voor elke schade-aangifte zelf moet betalen. Ga ook na welke ingrepen gedekt worden: vaccinaties en routine-ingrepen zoals sterilisatie en castratie worden meestal niet vergoed; heelkundige ingrepen na een accident worden meestal wel terugbetaald. Controleer ook hoe lang ze uitbetalen (1 jaar of zolang het herstel van de ziekte of het ongeval duurt), want ook hier verschillen de verzekeringen nogal.

    Een voorbeeld van een honden- en kattenverzekering is SantéVet.

    Op de website van 'Huisdierverzekeringen' vindt u actuele en objectieve informatie over álle aanbieders van dierenverzekeringen in Vlaanderen.

  • Wij vragen om rekeningen direct aan de balie te betalen. Dit kan cash of je kan hiervoor gebruik maken van bancontact, Visa, Mastercard en Payconiq.

  • Reisziekte

    Tegenwoordig kunnen we dieren die bang of misselijk worden in de auto helpen. Er bestaan verschillende middelen die ingezet kunnen worden afhankelijk van de klacht en de situatie. Je dierenarts zal je adviseren wat voor jouw dier de beste aanpak is.

    Binnenland

    In gans België zijn honden wettelijk verplicht om:

    • Identificatie: verplichte chip of goed leesbare tatoeage (geplaatst voor 3 juli 2011)
    • EU dierenpaspoort met ingevuld chipnummer
    • Inenting tegen rabies of hondsdolheid is niet meer verplicht in België vanaf 1 maart 2016.
    • Het dragen van een halsband met naamplaatje is ook niet meer verplicht in België maar is wel aangeraden. Hierop staat de volledige naam en het adres van de eigenaar vermeld.

    Buitenland

    Bij elk bezoek aan het buitenland door honden, katten en fretten gelden volgende verplichtingen:

    • Europees paspoort
    • Microchip
    • Geldige vaccinatie tegen rabies of hondsdolheid.  Deze vaccinatie moet door de dierenarts ingeschreven worden in het Europees paspoort. De eerste vaccinatie moet minimum 21 dagen op voorhand gebeuren.
    • De bloedtesten voor rabiesantistofbepaling zijn vanaf 1 januari 2012 afgeschaft.

    Bepaalde Europese landen leggen bijkomende verplichtingen op in verband met ontworming en tekenbestrijding. Raadpleeg hiervoor je dierenarts als voorbereiding van je reis. Wij stellen graag een behandel- en preventieplan op voor je huisdier in relatie tot je specifieke vakantiebestemming.

    Ga je op vakantie naar Midden- of Zuid-Europa en gaat je hond of kat mee, denk er dan aan om je huisdier te beschermen tegen subtropische ziekten zoals Leishmaniosis, Babesiose, Ehrlichiose, hartwormen, …

  • Je kan steeds terecht op het praktijknummer: 089 ‑ 657 913.

    Het dierenartsencentrum is elke werkdag open van 8.00 uur tot 19.00 uur. Van 19 uur tot 8 uur kan je steeds één van de dierenartsen telefonisch bereiken voor dringende problemen.

    In het weekend is de praktijk open op zaterdag van 8.30 tot 12.00 uur. Vanaf 12.00 tot 8.00 uur maandagmorgen werken we samen met de collega’s van de wachtdienst van de regio. Op ons praktijknummer kan je vernemen wie er van wacht is.

  • Voor de operatie

    Enkele dagen op voorhand ofwel vlak voor de verdoving zal de dierenarts de gezondheidstoestand en het gewicht van je dier nakijken. Indien gewenst kan er dan ook een algemene bloedcontrole gedaan worden. Hierdoor kunnen verborgen kwaaltjes aan het licht komen waarmee dan rekening gehouden wordt bij de verdoving. Zeker bij oudere dieren raden we dit aan.
    De anesthesie zal op basis van deze bevindingen aangepast worden aan de specifieke behoeften van jouw dier. Op die manier kunnen we je hond of kat zo optimaal mogelijk begeleiden tijdens en na de ingreep.
    Heb je vragen, aarzel niet om ze te stellen. Wij vinden het belangrijk dat je goed ingelicht en voorbereid bent.

    De dag van de operatie

    Katten

    Katten mogen op de ochtend van de ingreep nuchter binnengebracht worden.

    Honden

    Bij het maken van de afspraak zal je vernemen hoe lang je hond nuchter moet zijn. Nuchter houden wil zeggen niet eten en niet drinken, ook geen koekje en niet snel een likje buiten aan een plas!
    Laat je hond zijn behoeften doen voor je met hem/haar binnenkomt.
    Je kan je hond aanmelden aan de balie en dan zal de assistente je een plaats geven om in alle rust te wachten. De dierenarts zal je hond indien dit nodig is nog even controleren en dan de premedicatie toedienen. Hiervan wordt je hond suf. Het is fijn als jij, als baasje, je hond hierbij kan bijstaan en gerust stellen. Eenmaal suf, dan mag je naar huis.

    Na de operatie

    Na de operatie krijgt je hond of kat een verwarmd plekje in de hospitalisatieruimte om in alle rust bij te komen. Als hij goed wakker is, dan mag je hem komen halen. Dit is meestal enkele uren na de ingreep.

    Katten

    Zorg bij thuiskomst voor een rustige, warme omgeving. Zet de kattenbak binnen bereik. Hou je kat de eerste nacht binnen. Het is normaal als je kat de dag van de ingreep wat stiller is dan andere dagen.

    Honden

    Bij thuiskomst is het belangrijk dat je hond voldoende rust krijgt. Laat hem kort buiten om zijn behoeften te doen en wees niet boos als er toch binnen een “ongelukje” gebeurt. Respecteer de richtlijnen in verband met eten en drinken, want geef je dit te vroeg dan kan het voor misselijkheid en braken zorgen. Honden slapen de eerste nacht beter binnen.

  • Wat te doen op voorhand

    • Zorg ervoor dat de hond niet in de tuin of in de ren moet verblijven.

    • Zorg binnen (in de verblijfruimte) voor een schuilplaats
      Leg zoveel mogelijk dekens in een hoek waar de hond zelf al wegkruipt. Hierin kan hij graven of zichzelf verbergen. Leg hier ook een oud ongewassen kledingstuk van jezelf bij.

    (Hang bijvoorbeeld dekens over een tafel waar de hond onder kan wegkruipen.)

    • Zet rustige muziek op en houdt geluid van buitenaf zoveel mogelijk tegen (rolluiken neer).

    • Voorzie voldoende voedsel en water en laat de hond op voorhand uit.

    • Oefen op voorhand 2 à 3 maal per dag om naar de schuilplaats toe te gaan en beloon dan met wat lekkers.

    • Sluit de hond nooit op in zijn schuilplaats.

    • De hond heeft een veiliger gevoel wanneer er iemand thuis is. Hou daar rekening mee.

    Wat te doen wanneer het geluid begint

    • Gedraag je niet anders dan normaal tegen de hond, maak je niet kwaad.

    • Probeer niet te troosten of gerust te stellen want zo bevestig je de reden waarom hij bang is.

    • Negeer de hond als hij angstig is maar beloon hem met aandacht als hij begint te ontspannen. Speel een spelletje met de hond als afleiding.

    • Negeer zelf het geluid.

    • Als de hond zeer angstig is en je kan hem niet afleiden: breng hem onmiddellijk naar zijn schuilplaats en moedig hem aan om daar te blijven.

    Hulpmiddelen als bovenstaande tips niet helpen

    Thundershirt

    Dit is een soort vestje voor je hond. Het wordt gebruikt bij angsten zoals vuurwerkangst en verlatingsangst. Het geeft je hond een gevoel van veiligheid. Hetzelfde principe wordt gebruikt bij het inbakeren van baby’s. Dit shirt moet voordien al aangeleerd worden zodat de hond gewoon is van het te dragen. Het is niet de bedoeling dat je het shirt pas aandoet als de hond al angstig is.

    Adaptil

    Dit is een kopie van de geruststellende feromonen die de moederteef produceert om haar pups gerust te stellen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze feromonen ook effect hebben bij volwassen honden. Best kan je 2 weken voor nieuwjaar beginnen met deze producten. Je kan kiezen voor een verdamper voor in het stopcontact, een halsband of spray.Voor katten bestaan feromonen onder de naam Feliway.

    http://www.adaptil.nl/Vuurwerkangst

    Zylkene

    Dit is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het helpt stress te verminderen waardoor het dier minder angstig wordt bij het horen van vuurwerk. Start bij voorkeur de eerste week van december en ga door tot enkele dagen na nieuwjaar.

    Medicatie

    Indien bovenstaande hulpmiddelen niet voldoende helpen, kan je dierenarts beslissen of jouw dier in aanmerking komt voor medicatie. Kom tijdig langs!

Deze website streeft ernaar deze informatie zo juist en volledig mogelijk weer te geven, zonder hiervoor evenwel een garantie te kunnen bieden.
De inhoud van de website kan op elke ogenblik worden aangepast, gewijzigd of vervolledigd zonder enige voorafgaande kennisgeving of mededeling.

Terug naar DAC ASsist