Lasertherapie
Lasertherapie is een aangename, pijnloze behandelmethode die beschadiging op celniveau herstelt. Deze techniek wordt gebruikt om een ontsteking te remmen, pijn te verminderen en wondgenezing te stimuleren.
De letters LASER staan voor: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Dit wil zeggen dat er in het laserapparaat lichtstralen opgewekt en versterkt worden, waardoor er veel energie vrijkomt die overgebracht kan worden op de lichaamscellen van uw dier. Hierdoor wordt het zelfherstellende vermogen van de cellen gestimuleerd.
Hoe werkt lasertherapie?
Laserlicht stimuleert de energieproducerende delen van de cel (de mitochondriën), om stoffen aan te maken die het vernieuwingsproces van de beschadigde cellen versnellen. Hierdoor wordt het zelfherstellend vermogen van de cellen gestimuleerd. Dit proces heet fotobiostimulatie.
De belangrijkste gevolgen van fotobiostimulatie zijn:
- Pijn verminderen
- Ontsteking verminderen
- Wondgenezing versnellen en stimuleren
- Weefselherstel versnellen
- Toename van de bloedcirculatie
- Toename van de celstofwisseling
- Minder vorming van littekenweefsel
- Toename van de zenuwfunctie
- Versterken van het immuunsysteem
Waarom lasertherapie?
Lasertherapie is vaak een onderdeel van een behandeling. Het kan bijvoorbeeld worden ingezet bij:
- wondbehandeling (bv. na een operatie, bij brandwonden, bijtwonden of een trauma)
- dermatologische aandoeningen (bv. bij hotspot, ooronsteking, lik granuloom …)
- aandoeningen aan ledematen en gewrichten (bv. bij zwelling na operatie, artrose, fracturen, zenuwschade of peeskwetsuren)
Dankzij deze behandeling kunnen symptomen zoals pijn en een ontsteking verlicht worden, de functie van gewrichten en/of spieren verbeterd worden en kan de levenskwaliteit verhoogd worden.
Ook kan uw huisdier dankzij lasertherapie minder medicatie nodig hebben.
Lasertherapie: wat kan u concreet verwachten?
Uw dierenarts bekijkt of lasertherapie voor uw huisdier een goede behandeling is. Hiervoor komt u bij ons op consult. Of misschien is uw dier al in behandeling bij ons en kan lasertherapie eventueel ingezet worden als een aanvullende behandeling.
Een behandeling met lasertherapie duurt niet lang. Het laserapparaat is heel sterk en dient maar kort op bepaalde plekken op het lichaam geplaatst te worden. De laserstraling straalt door de huid heen naar het gebied dat behandeld moet worden. Uw dier hoeft hiervoor niet geschoren of gedesinfecteerd te worden. Tijdens de behandeling zit of ligt uw dier stil. Meestal vinden dieren de behandeling erg prettig en is dit geen probleem.
Kosten en duur lasertherapie bij uw dier
Het type aandoening bepaalt hoe vaak laserbehandeling nodig is. Daarnaast kijken we naar de gezondheid van uw huisdier en hoe uw dier reageert op de behandeling. Meestal werken we met een 5-beurtenkaart en wordt deze, indien nodig, een aantal keer verlengd.
Heeft u een vraag over de behandeling, of denkt u dat deze behandeling iets kan zijn voor uw dier? Neem dan zeker contact met ons op.