• Vaccinatie
  • Voeding
  • Medicatie
  • Huisvesting
  • Opvoeding en socialisatie
  • Madenpreventie
  • Sterilisatie & castratie
  • Tandverzorging
  • Operaties
  • Hospitalisatie
  • Bloed- en urineonderzoek
  • Medische beeldvorming

Vaccinatie

De jaarlijkse vaccinatie is het ideale moment om de gezondheid van je konijn te laten controleren. Het geeft je de mogelijkheid om je zorgen te uiten en eventuele vragen in verband met zijn/haar conditie te stellen. Het stelt ons ook in staat om je konijn te evalueren en te screenen op potentiële gevaren.

Tip: Schrijf je vragen op een briefje voor je vertrekt. Een jaarlijkse vaccinatie en check-up houdt in

  • Een volledig lichamelijk onderzoek
  • Controle bewegingsstelsel
  • Gebitscontrole
  • Controle van de achterhand
  • Vacht en huid
  • Gewichtscontrole

Het jaarlijks vaccin bij konijnen is tegen volgende ziektes: myxomatose en rabbit haemorrhagic disease (RHD) veroorzaakt door het klassiek RHD virus (RHDV1) en het RHD type 2 virus (RHDV2). Dit vaccin mag vanaf 5 weken leeftijd toegediend worden.

Wil je graag de preventieve kosten spreiden over een maandelijkse betaling? Vraag naar onze Pet Health Club of surf naar de website www.pethealthclub.be.

Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in de algemene gezondheid van je konijn. Een aangepast dieet kan in sommige gevallen zelfs van levensbelang zijn.

Een konijn is een herbivoor (planteneter) en heeft bijgevolg veel vezels nodig. Vezels zijn terug te vinden in ruwvoer zoals bijvoorbeeld hooi en gras. Voorzie dus steeds onbeperkt vers hooi. Ook groenten bevatten vezels, maar in mindere mate. Let er wel op dat niet alle groenten geschikt zijn om aan konijnen te geven. Wil je daarboven op je konijn graag iets extra’s geven, dan kan je pellets bijgeven.

Aan onze balie kan je terecht voor verder advies en voor de aankoop van ons Science Selective gamma voor konijnen.

Medicatie

Onze huisapotheek is voorzien van alle voorschriftplichtige en niet voorschriftplichtige medicijnen voor dieren. Pijnstillers, koortsremmers, oog- en oorzalven, antibiotica, vitamines, verzorgingsproducten, … Het bestaat allemaal en is speciaal ontwikkeld en op veiligheid en werkzaamheid getest voor dieren. Het geven van humane producten aan dieren kan hen schaden.

Ga niet zelf experimenteren met medicijnen! Wil je toch voorzien zijn voor noodgevallen en eerste hulp, dan helpen wij je graag met het aanleggen van een kleine huisapotheek. Aarzel niet om ons telefonisch raad te vragen vooraleer je medicijnen toedient.

Voor het afhalen en bestellen van medicatie kan je aan onze balie terecht. Voorschriftplichtige medicatie kan enkel worden verschaft na een diagnose door een dierenarts.

Wij geven je hierbij graag gratis en professioneel advies. De balie is doorlopend open, iedere werkdag van 8.00u tot 19.00u en op zaterdag van 08.30u tot 12.00u.

Huisvesting

Konijnen steek je best niet in een klein hokje. Ze willen graag kunnen rondrennen en springen. Hoe groter, hoe liever! Voorzie ook voldoende knaagmogelijkheden en ander speelgoed.

Wil je je konijntje graag buiten houden, zorg dan dat het hok langs boven dicht is. Zo voorkom je dat andere wilde dieren, zoals vossen of steenmarters je konijn kunnen aanvallen.

Opvoeding en socialisatie

Het wordt aangeraden om konijntjes met twee te houden en niet alleen. Zo hebben ze een vriendje om mee te spelen. Heb je een konijntje thuis en wil je er een vriendje bijzetten? Let dan wel op dat niet alle konijntjes zomaar bij elkaar gezet kunnen worden. Konijnen werken namelijk met een hiërarchie. Willen ze beide de baas zijn, kunnen ze zelfs vechten tot de dood. In dit soort gevallen vergt het koppelen veel tijd en geduld.

Konijntjes worden graag geaaid, maar niet graag opgetild. Het wordt aangeraden om je konijntje ongeveer één keer per dag op te nemen, met zowel ondersteuning onder de borst als onder de achterhand, zodat ze het gewoon kunnen worden. Dit maakt een tripje naar de dierenarts een stuk minder stressvol. Ga ook niet achter je konijntje vangen, maar laat het naar je toekomen.

Wist je al dat konijntjes zindelijk kunnen worden? Het zijn namelijk heel hygiënische dieren. Hiervoor gebruik je best een grote kattenbak met een speciale absorberende korrel. Leg ook zeker wat hooi in het toilet, ze eten namelijk graag terwijl ze hun behoefte doen. Hebben ze buiten het toilet geplast, veeg het op met een doekje en leg het in het toilet. Maak ook de kooi proper. Op deze manier leren ze waar ze hun behoefte moeten doen.

Konijnen zijn leergierige dieren en kunnen net zoals honden kunstjes leren. Als je zorgt voor een lekker snoepje en veel geduld, kan je ze van alles aanleren.

Met vragen en/ of problemen kan je terecht aan onze balie of bij één van onze dierenartsen.

Madenpreventie

Bij de jaarlijkse controle wordt er ook altijd naar de achterhand gekeken van het konijn. Een konijn kan door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld verkeerde voeding, dunnere stoelgang of diarree krijgen. Dit kan bijgevolg zorgen voor wat we in de volksmond een plakpoep noemen. Heeft het konijntje dit al langere tijd, dan kunnen er maden vormen. Dus beter voorkomen dan genezen!

Sterilisatie & castratie

Konijntjes kunnen net zoals honden en katten gesteriliseerd en gecastreerd worden. Een sterilisatie wordt best rond de leeftijd van 6 maanden gedaan. Voedsters zijn namelijk op latere leeftijd erg vatbaar voor baarmoederkanker. Door te steriliseren wordt deze kans verkleind. Een sterilisatie is een routineoperatie en vraagt een ééndagshospitalisatie. Je konijn mag dus dezelfde dag terug naar huis. Deze ingreep vraagt weinig nazorg van de eigenaar en de meeste konijntjes zijn na enkele dagen volledig hersteld. Een castratie van een rammelaar kan al vanaf 4 maanden leeftijd gedaan worden. Ook dit is een routineoperatie en bijgevolg een ééndagshospitalisatie. Een castratie is geen buikoperatie. Het is een kleine ingreep met een snel herstel.

Indien je een koppeltje hebt van een rammelaar en een voedster, laat je dit best zo snel mogelijk doen om nakomelingen te voorkomen.

Tandverzorging

Tandproblemen bij konijnen kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren. Soms is dit genetische bepaald, maar het kan ook doordat het konijntje te weinig ruwvoer eet en/of krijgt.

De tanden worden gecontroleerd bij de jaarlijkse check-up. Heeft je konijntje tandproblemen dan gaat de dierenarts de gepaste behandeling voorzien.

Operaties

Het operatiekwartier bestaat uit twee volledig geïnstalleerde operatieruimtes . Beide kamers zijn voorzien van gasanesthesie met zuurstof en isofluoraan. Monitoring gebeurt door meting van het zuurstofgehalte, CO2, ademhalingsritme, pols, hartslag en temperatuur. Indien nodig kan er gebruik gemaakt worden van kunstmatige beademing door de respirator.

Voor een anesthesie is het aan te raden om een pre-operatieve check-up te doen, zodat je konijntje veilig in slaap gedaan kan worden. Vraag ernaar bij je behandelende dierenarts.

Voor afspraken of meer informatie over specifieke chirurgie van de buik en borstkas (weke delen), de botten en gewrichten (orthopedie) of tumoren, kan je terecht tijdens de consultaties of na afspraak bij een van de dierenartsen

Hospitalisatie

Als jouw konijn om welke reden dan ook gehospitaliseerd moet worden, gebeurt dat in de best mogelijke condities. Wij voorzien kooien op maat met zoveel mogelijk comfort. We voorzien ook voldoende hooi. De temperatuur kan afzonderlijk aangepast worden via warmtelampen en -platen. Het is prettig voor je dier als je zijn of haar eigen voeding, dekentje en/of lievelingsspeelgoed meebrengt.

Dieren met een besmettelijke ziekte worden apart gehospitaliseerd in een quarantaineruimte.

Bloed- en urineonderzoek

Ons centrum beschikt over een eigen laboratorium. De mogelijkheid om binnen het half uur volledige hematologie en biochemieresultaten te hebben, verbetert onze kwaliteit van diagnose en het instellen van een juiste, snelle therapie.

Urineonderzoeken, uitstrijkjes en celkleuringen worden tevens binnenshuis gedaan.

Voor complexe testen, analyses en biopten worden we ondersteund door het AML (algemeen medisch labo) en IDEXX. Hun koerierdienst komt meermaals per dag stalen ophalen.

Medische beeldvorming

Radiografie

Het centrum beschikt over een digitaal radiografietoestel waarmee niet alleen de beenderen en gewrichten kunnen onderzocht worden, maar ook aandoeningen aan de borstkas en buik.

Echografie buik

Wij beschikken over een echografietoestel waarmee via geluidsgolven een beeld gevormd wordt van de verschillende buikorganen.

Bij afwijkingen kunnen er echogeleide puncties of biopten genomen worden van o.a. lever, nier, blaas, prostaat, etc.

Echografie hart

Net zoals een echo van de buik kan er een echo van het hart gedaan worden. Zo kunnen er hartproblemen opgespoord worden en kan de cardioloog de gepaste medicatie opstarten.

Endoscopie

Met de endoscoop kunnen we via lichtkabels verschillende diepere onderzoeken doen in het lichaam. Er kan gekeken worden in de keel, slokdarm, maag, voorste stuk dunne darm alsook via de anus in de dikke darm. Via de keel kan een scopie van de luchtpijp en luchtpijptakken in de longen gedaan worden. Het oorkanaal kan onderzocht worden tot voorbij het trommelvlies. Ook gewrichten kunnen met de scoop ingekeken en in beeld gebracht worden.

Terug naar Diensten