Zwanger?

Wat is een toxoplasma infectie?

Toxoplasma gondii is een klein eencellige parasiet die mensen kan infecteren. Meestal zijn er geen ziekteverschijnselen. Als dit wel het geval is, zijn de klachten vaag zoals lusteloosheid, moeheid, klierzwellingen, lichte koorts. Over het algemeen zijn de verschijnselen binnen enkele weken of maanden verdwenen. Wie eenmaal een toxoplasma infectie heeft gehad, is daarna immuun voor de parasiet.
De ziekte noemt men toxoplasmose.

Hoe ontstaat besmetting met Toxoplasma?

Landbouwhuisdieren (koeien, varkens, schapen) kunnen besmet zijn met toxoplasma zonder ziek te zijn. Deze parasiet is in het vlees aanwezig. Daardoor is het belangrijk om contact met rauw vlees te vermijden!
In de ontlasting van katten kan tijdelijk toxoplasma parasieten zitten.  Deze parasieten zijn pas na enkele dagen infectieus. Daarom is het belangrijk om de kattenbak dagelijks te verschonen, bij tuinieren handschoenen te dragen en groenten & fruit te wassen voor consumptie. Want deze parasieten kunnen in de omgeving tot wel anderhalf jaar levensvatbaar blijven.

Toxoplasma en zwangerschap

Als een vrouw tijdens haar zwangerschap voor de eerste keer besmet wordt met toxoplasma, kan het ongeboren kind via de moeder besmet geraken en daardoor afwijkingen krijgen van het zenuwstelsel en de ogen. In het slechtste geval treedt er een miskraam op. Mensen met een afweerstoornis (HIV, Aids, transplantatie) is het van belang te weten of iemand in het verleden toxoplasma heeft opgelopen.

Adviezen tijdens zwangerschap

  • Eet tijdens de zwangerschap geen rauw of halfrauw vlees. Verhit al het vlees heel goed.
  • Rauwe dierenvoeding zoals diepgevroren worsten en BARF vermijden
  • Was alle groenten en fruit
  • Draag handschoenen bij werken in de tuin
  • Laat de kattenbak door iemand anders schoonmaken

Bron: www.esccap.eu