DAC-ASsist | Vaccineren tegen de ziekte van Lyme
16449
single,single-post,postid-16449,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Vaccineren tegen de ziekte van Lyme

20 Mei Vaccineren tegen de ziekte van Lyme

Wat is Lyme?

Lyme is een infectie veroorzaakt door de Borrelia bacterie die overgedragen wordt door de Ixodes ricinus teek, de voornaamste tekensoort in de Benelux. We zien vooral teken in de periode van maart tot oktober.

teek

De Borrelia bacterie nestelt zich in de darm van de teek en wordt geactiveerd als de teek bloed zuigt. De bacterie gaat naar de speekselklieren en wordt overgedragen aan de gastheer (hond, mens,…) tussen de 24 en 48u na aanhechting.

Na besmetting migreert de bacterie naar het zenuwstelsel, het hart en de gewrichten. Het kan lange tijd duren voor er klinische symptomen optreden en deze zijn weinig specifiek. Vaak zien we koortsvlagen en wisselend manken.

Een correcte diagnose stellen is een hele uitdaging want verhoogde antistoffen betekenen niet per definitie dat de hond de ziekte van Lyme heeft.

Ook de behandeling is niet zo eenvoudig: vaak is een langdurige antibioticakuur nodig en zelfs dan is de ziekte van Lyme soms niet volledig te genezen.

Preventie is dus de boodschap! Dit kan door een snelwerkend tekendodend product te gebruiken dat veilig is voor hond en kat (pipetten/ tekenband / tabletten van bij de dierenarts) maar er is ook een vaccin beschikbaar als bijkomende bescherming.

De eerste keer moeten honden 2 keer gevaccineerd worden met een tussenperiode van 3 weken. Nadien is het voldoende het vaccin 1 keer per jaar te herhalen. Een eerste vaccin kan gezet worden vanaf de leeftijd van 3 maanden.

Voor meer informatie kan je altijd aan onze balie of bij een van onze dierenartsen terecht.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.